WWW.STEMNING.DK

Vidste du at...Til forsiden

  • Med ca. 70 kg træk i hver streng, bliver den samlede belastning på jernrammen op til 20 tons.

  • Klaverer og flygler er fulde af bly. Op til flere kilo sidder som vægtlodder i mekanik og tangenter. Kig lige efter inden du brænder klaveret af i brændeovnen!!!  Bedst at aflevere klaveret på genbrugspladsen. Opdatering (2021): Flere fortæller mig, at deres genbrugsstation ikke længere vil modtage et helt klaver, men at det skal adskilles i træ, metal osv. Det er en ret farlig operation at adskille et klaver, hvis man ikke har fagkundskab og det rette værktøj. Så det  er en uheldig udvikling nogle genbrugspladser er begyndt med. Min lokale i Skanderborg modtager stadig hele klaverer.
  • Her er vist en sort tangent med 3 blylodder:
bly i tangent
  • Kammertonen A har haft en omtumlet tilværelse, i tidens løb har den varieret meget i frekvens. De sidste ca. 70 år har man brugt 440 Hertz, men den er nu ved at stige til 442-444 Hertz. Et stresssymptom?  Min svoger, som er dirigent, siger at det er koncertmestrene, der maser på.

  • Klaverer har det bedst med en relativ luftfugtighed på 50-60%. Herved undgår man rust, orm og møl.  Man kan i klaverer og flygler indbygge et klimaanlæg, der inde i instrumentet holder luftfugtigheden konstant. Det medfører også at stemningen holder bedre. Nye huse med klimaanlæg har oftest en meget lav fugtighed, sågar under 30 %, og jeg har mødt klaverer, som derfor ikke kan stemmes.

  • Flyglers pris afhænger meget af længden. Nye flygler af bedste kvalitet koster ca. 300.000,- pr. meter. Et koncertflygel på 2,75 meter nærmer sig dog snart en million.

  • Hjorteskind, fåreuld, kashmiruld fra Himalaya, messingtråd, hvidbøg, grantræ, fyrretræ, ibenholt, elfenben, kobber, stål af højeste styrke, grafitpulver, støbejern, shellak, benlim. Alt dette, blandet på rette vis, kan blive til et flygel. Tidligere smurte man mekanikken med hjortefedt, nu findes der teflonbaserede smøremidler. Shellakken er også udskiftet med polyester. I nyere tid har man forsøgt at lave mekanikdele i plastic, og erfaringerne er ikke gode. Plastic suger fugt, bliver sprødt og holder med garanti ikke nær så godt som hvidbøg, som fint holder i flere hundrede år. Plastic måske kun 25 år?

  • Elfenben er vanskeligt at skaffe,  derfor bruger man oftest specielle plastictyper, som helst skal kunne optage lidt fugt fra fingrene uden at blive glatte.

  • I de senere år har man legalt kunnet købe elfenben fra mammutter fra Sibirien, dvs. mere end 10.000 år gamle stødtænder. Det bruges i nye kirkeorgler.