WWW.STEMNING.DK

Fra en Klaverstemmers Dagbog



Til forsiden
Dec 21:  Nu har jeg stemt klaverer og flygler i 20 år! Jeg fortsætter  nogle år endnu...... 

Dec 18:
Et klaver var ikke blevet stemt i 40 år, og var derfor blevet alt for lavt i stemning. Under optrækket til kammertonen, sprang 5 strenge, og jeg blev som sædvanlig ret forskrækket hver gang. Men det skulle blive mere hårrejsende. Konen i huset fortalte, at det havde tilhørt en gammel modstandsmand, som havde gemt våben i klaveret under krigen! Jeg foreslog at se efter om der stadig skulle ligge noget, og se så: bag pladen over pedalerne lå en avispapirpakke med møre elastikker om, samt to papæsker.  Indholdet var en pistol i læderhylster og  ca. 200 patroner!! Avisen var fra 1955.  
Politi blev kontaktet og sagerne afhentet.


Juni 13: Min kat Emil tager gerne en lur på klaviaturet.kat på klavert
Eller på strengene:
(dårlig ide med en våd kat; strengene ruster!)
kat i klaver
Maj 10:  Et klaver havde problemer med en tangent, der ikke ville give lyd fra sig. Ud fra ejerens beskrivelse kunne jeg give et forslag til løsning af problemet, og vi klarede sagen via e-mail, så vi sparede køreturen.
Fint, for klaveret står nemlig i Sydgrønland....

Dec. 08:
Arbejdet som stemmer kan også være dramatisk; jeg havde lige påbegyndt stemningen af et  flygel i en større sal, da en 12 meter stige væltede ned, lige foran flyglet. Heldigvis ramte den ikke, og var ubemandet! Men jeg holdt en pause (og vejret), og gav en hånd med som stigeholder, imens stedets pedel skiftede nogle meget højt placerede lamper.

Juni 08:
  På en fynsk herregård står et fornemt wienerflygel, Conrad Graf fra 1835. Der forestår en større renovering, inden det kan bruges igen. Et specialistjob, som jeg ikke stiller op til. Beethoven havde et mage til, og Metropolitan Museum of Art har anskaffet et tilsvarende.


Conrad Graf 1835

Strenge og nagler er røde af rust. Et hammerhoved ses th.


Dec. 06:  
En morgen bankede det kraftigt på min dør, mens jeg sov.  En af mine venner stod med en pose rundstykker i hånden, og sagde at NU kører vi til Thy og ser på et flygel!
Jeg fik flyttet en aftale, så gik det ellers af sted nordenfjords. Der fandt vi et gammelt Blüthner fra 1913, passende i størrelse og pris.

Det kan bruges, indtil vi lige finder det godt slidte, billige Steinway B, som min ven drømmer om, at han skal sidde og spille på i sit otium. Giv mig lige et praj, hvis du har et til salg!

Okt. 06:
 Endnu en ældre sag, et flot karnis-formet taffel fra ca. 1855.  A.C. Sundahl fra Kjøbenhavn. Jeg ledte længe efter et serienummer, men forgæves. Alle 4 ben rører gulvet, og det er ikke en selvfølge ved gamle tafler: de er tit vinde og skæve pga. strengetrækket, som går diagonalt i kassen.
Sundahl 1850




 De gjorde nu noget ud  af detaljerne  dengang.

Okt. 06:
 Et tidligt Thorsen fra 1885. Fabrikken  byggede klaverer i Aarhus fra 1873 til 1918.
 
  Nummer 166.
  Måske det
  ældste
  bevarede?
 

Feb. 06:
 Et flygel havde en ret speciel historie, og sikkert også en særegen tidligere ejer, idet vedkommende ikke ville have, at der blev spillet på det. Og det kunne klares ved at få stillet det op på højkant i et hjørne af stuen, og så  mure en væg op foran!  Her stod det indespærret i  en del år, vist 15, inden arvingerne fik det gravet frem.
Men der skulle nu en hovedrenovering til, inden det atter kunne spille. Renoveringen var dog ikke lavet for pænt, men det spillede nu godt nok.

Dec. 05:   Stemte det ældste klaver jeg har som kunde, et G. Stapel fra Hamburg, og nok fra 1848. Helt uden jernramme, og det er er et sjældent syn nu til dags. Faktisk det eneste, jeg har set de sidste 5 år.

Det bliver brugt  dagligt, og har en fin, lidt vemodig klang.
G. Stapel Hamburg nr. 2216

Dec. 05:
 Emil Felumb byggede klaverer i Kjöbenhavn fra 1872-1915. Her ses et af de tidligste.
Serienummer 96, og det peger på omkring 1875 som byggeår. Der er kun 2 strenge pr. tone i mellemtone og diskant, nyere instrumenter har altid 3.




Udsmykket med Mozart på forpladen!